Samenwerking Ultramins en Zon op Waterbassin een feit! - Ultramins


Ultramins



Samenwerking Ultramins en Zon op Waterbassin een feit!

Nieuwe ontwikkelingen systeem zonnepanelen op waterbassin

Tholen – Zonnepanelen zijn populair. Steeds meer bedrijven leggen ze op hun dak én in de glastuinbouw ook steeds vaker op waterbassins. Zon Op Waterbassin legde er in 2023 33.000 op in totaal 19 waterbassins.

Op een door dat bedrijf afgelopen vrijdag georganiseerde evenement keek men nadrukkelijk ook alweer vooruit. Naar de projecten van 2024, waaronder de eerste met nieuwe, nog efficiëntere panelen, maar ook naar bijvoorbeeld energieopslag met batterijen.


Openingswoordje door Willem Verwoerd. Na het plenaire gedeelte vatte Hans van Luijk het programma nog samen.

“Blijf niet stil stilzetten, want dan kun je ook niet geschoren worden”, refereerde Willem Verwoerd van Zon Op Waterbassin in zijn openingswoordje vrijdagmiddag aan de politieke discussies over de glastuinbouw. Wat hem betreft, blijft de sector stappen zetten, ook op energiegebied.


Roland van der Klauw van Wocozon

Energiegemeenschappen
Roland van der Klauw van Wocozon was uitgenodigd vooruit te blikken richting 2050. Daarbij ontkwam hij niet aan het kort bespreken van politieke plannen, zoals de Energiewet waarover woensdag plenair gedebatteerd gaat worden in Den Haag. Ook wees hij op knelpunten, zoals een overvol elektriciteitsnet. Het maakt dat Roland kansen ziet voor het ontstaan van lokale energiegemeenschappen, buiten het net om. Als voorbeeld noemde hij het project Schoon Schip in Amsterdam. Nu nog een ‘experimenteel geitenpaadje’, maar straks de toekomst.


Jos Schlangen van Aiko praat Remon Gram van AAB en komkommertelers Bas en Jan Willem Bazuin bij.

Nóg efficiënter paneel
Met een nieuw zonnepaneel met speciale eigenschappen kunnen telers dit jaar nog meer uit hun zonnepaneleninstallatie op een waterbassin halen. Met die boodschap stond Zon Op Waterbassin dit voorjaar op HortiContact. Op de beurs werd een samenwerking met Aiko bekrachtigd. Het bedrijf levert een speciaal zonnepaneel voor op de drijvende systemen. Dit najaar krijgt een komkommerteler in Pijnacker de primeur.


Plenaire presentatie Jos Schlangen

Jos Schlangen, Senior Business Development Manager bij Aiko, besprak de unieke eigenschappen van het nieuwe extra grote paneel, waaronder een anti-schaduwtechniek waardoor bij vervuiling door bijvoorbeeld vogelpoep niet direct een groot deel van het paneel tijdelijk uitvalt vanwege beveiliging, maar slechts één cel.


Hugo van Straten van Huawei stond stil bij netcongestie.

Batterijsysteem
Bij Zon Op Waterbassin, waarin Aquasol Solar en Genap al samenwerkten, rekenen ze dankzij het nieuwe paneel met een rendement van 240 watt per vierkante meter. De efficiëntieslag met nieuwe panelen maakt dat er meer elektriciteit van een waterbassin gaat komen. Om die energie eventueel ook op te kunnen slaan kijkt de markt inmiddels naar batterijsystemen. Huawei levert zulke systemen. Hugo van Straten ging in op het nut van de inzet van batterijsystemen en zijn collega Nick de Ruyter van Wattkraft Benelux besprak uitgebreid de veiligheidsaspecten.


Vragenronde rond de batterij

Op dat moment had de groep geïnteresseerden zich vanuit een zaaltje in Maasdijk verplaatst naar de naastgelegen hal waar een demo-opstelling van een 240 kilowattuur batterij stond. Staand rond de batterij kwamen er veel vragen los, die Nick vakkundig beantwoordde. Het luchtgekoelde systeem is in compartimenten opgedeeld en is ook uitgerust met een brandblusmodule voor zuurstofonttrekking in geval van brand. Wie slim is zet het systeem verder iets los van de grond, om water buiten te houden.


Nick de Ruyter van Wattkraft Benelux gaf uitleg over het batterijsysteem.

De meest gestelde vraag is vrijdagmiddag ook gesteld: Hoeveel zonnepanelen plaats je bij een batterijsysteem van een bepaalde grootte? Een concreet cijfer kon Nick daar niet op plakken. Dat komt omdat het een vrij complexe rekensom is, waarbij bijvoorbeeld per situatie rekening gehouden moet worden met eigen gebruik.


Eric van Velzen en Glenn Grootenboer van Ultramins bespraken met geïnteresseerden de mogelijkheden van USAF caviterende ultrasone zenders, die makkelijk te combineren zijn met een systeem met zonnepanelen op water.

Samen met partners bespreekt Zon Op Water de businesscase voor plaatsing van zonnepanelen op water met (potentiële) klanten, eventueel ook met een batterijsysteem erbij. Op de beurs dit voorjaar sprak Willem al de verwachting uit nog dit jaar een eerste batterijsysteem bij een project met zonnepanelen op water te leveren.


Wim Nowé van Profloating, dat het drijvende systeem levert. Hij staat hier buiten bij een kleine demo-opstelling, nog niet met de nieuwste zonnepanelen.


Eric van Velzen laat even zien hoe je onder een zonnepanelensysteem makkelijk een USAF-zender kunt hangen.

 

Publicatiedatum: di 21 mei 2024
Auteur: Thijmen Tiersma
© BPnieuws.nl